Reis van de Indiërs: de podcast

Geplaatst op 29 juni 2023
Moondocs

Op 5 juni is het 150 jaar geleden dat het eerst schip met contractarbeiders uit India aanmeerde in Suriname. De arbeiders gingen op de plantages werken waar, na de afschaffing van de slavernij, een arbeidstekort was ontstaan. De contractarbeiders zochten een beter leven. Vaak werkten ze in vergelijkbare, barre omstandigheden als de tot slaaf gemaakten voor hen.
Met de komst van de Indiërs in Suriname ontstond er een nieuwe bevolkingsgroep, de Surinaamse Hindostanen. Zij drukten hun stempel op de Surinaamse cultuur en later -toen een grote groep Hindostanen na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland trok- ook in Nederland.
In deze podcastserie, die aansluit op de televisieserie De Reis van de Indiërs onderzoekt presentator Narsingh Balwantsingh welke plek het verhaal van de Indiase contractarbeiders -ons verhaal- heeft in de Nederlandse geschiedenis.

 

Zaterdag 1 juli is aflevering 1 van de Reis van de Indiër te luisteren op de NPO podcast app, Spotify en Apple

Luister hier naar de trailer:

 

 

Aflevering 1 – Onderzoeker en kunstenaar Sarojini Lewis in het Rijksmuseum
Narsingh loopt met onderzoeker en kunstenaar Sarojini Lewis door de tentoonstelling ‘Een
waakzame blik’ in het Rijksmuseum. Sarojini is gespecialiseerd in de positie van de Hindostaanse vrouwelijke contractarbeiders in Suriname. Op welke manier kijkt zij naar deze foto’s van Hindostaanse vrouwen?

Aflevering 2 – Dochter Jaanvi Balwantsingh over haar blik op de Hindostaanse geschiedenis. Narsingh reflecteert met zijn dochter op zijn werk en de impact daarvan. Op hemzelf, zijn gezin en daarbuiten. Samen kijken ze naar fragmenten uit de series. Hoe kijkt zij naar zijn zoektocht?

Aflevering 3 – De generatie van nu: Shakila Dhauntal, Viroen Soebedar en Angira Gena
Hoe kijkt de generatie van nu naar de vertelling van onze geschiedenis? Narsingh ontmoet Shakila Dhauntal, Viroen Soebedar en Angira Gena in het Nationaal Archief.

Aflevering 4: Kunstenaar Nazrina Rodjan over haar expositie KALA PANI 1873 – 2023
Nazrina Rodjan is een Nederlands-Surinaamse beeldend kunstenaar van Hindoestaanse afkomst. Onlangs opende ze een nieuwe tentoonstelling ‘Kala Pani: 1873-2023’: olieverfschilderijen gebaseerd op foto’s van Indiase contractarbeidsters op ansichtkaarten uit de negentiende eeuw. Op welke manier geeft zij nieuwe betekenis aan deze beelden?

Aflevering 5: Rana Ramjanam – Stichting Apna, over de betekenis van je achtergrond en het koesteren van de tradities
Rana Ramjanam is actief bij de jongerenbeweging van Stichting Apna. Ze zet zich actief in voor het koesteren van culturele tradities. Waarom is het behoud van deze tradities zo belangrijk voor haar?

 

Ander nieuws

 1. Regisseur en producent John Albert Jansen overleden

  10 januari 2024

  Op 7 januari is filmmaker en producent John Albert Jansen overleden. Hij leed al geruime tijd aan leukemie. John Albert Jansen (1954) was regisseur en producent bij Oogland Filmproducties. Hij studeerde...

 2. Kaartverkoop voor Metamorphosis gestart

  30 oktober 2023

  De kaartverkoop voor IDFA 2023 is begonnen! Vanaf nu zijn de toegangskaarten voor de film Metamorphosis van regisseur Pim Zwier te koop via de site van IDFA. We hopen u te zien bij één van onderstaande...

 3. Metamorphosis geselecteerd voor IDFA!

  18 oktober 2023

  De documentaire Metamorphosis, geproduceerd door Moondocs, is geselecteerd voor International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) in de Luminous sectie. Daarnaast is Metamorfose genomineerd...