Reis van de Indiërs: de podcast

Geplaatst op 29 juni 2023
Moondocs

Op 5 juni is het 150 jaar geleden dat het eerst schip met contractarbeiders uit India aanmeerde in Suriname. De arbeiders gingen op de plantages werken waar, na de afschaffing van de slavernij, een arbeidstekort was ontstaan. De contractarbeiders zochten een beter leven. Vaak werkten ze in vergelijkbare, barre omstandigheden als de tot slaaf gemaakten voor hen.
Met de komst van de Indiërs in Suriname ontstond er een nieuwe bevolkingsgroep, de Surinaamse Hindostanen. Zij drukten hun stempel op de Surinaamse cultuur en later -toen een grote groep Hindostanen na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland trok- ook in Nederland.
In deze podcastserie, die aansluit op de televisieserie De Reis van de Indiërs onderzoekt presentator Narsingh Balwantsingh welke plek het verhaal van de Indiase contractarbeiders -ons verhaal- heeft in de Nederlandse geschiedenis.

 

Zaterdag 1 juli is aflevering 1 van de Reis van de Indiër te luisteren op de NPO podcast app, Spotify en Apple

Luister hier naar de trailer:

 

 

Aflevering 1 – Onderzoeker en kunstenaar Sarojini Lewis in het Rijksmuseum
Narsingh loopt met onderzoeker en kunstenaar Sarojini Lewis door de tentoonstelling ‘Een
waakzame blik’ in het Rijksmuseum. Sarojini is gespecialiseerd in de positie van de Hindostaanse vrouwelijke contractarbeiders in Suriname. Op welke manier kijkt zij naar deze foto’s van Hindostaanse vrouwen?

Aflevering 2 – Dochter Jaanvi Balwantsingh over haar blik op de Hindostaanse geschiedenis. Narsingh reflecteert met zijn dochter op zijn werk en de impact daarvan. Op hemzelf, zijn gezin en daarbuiten. Samen kijken ze naar fragmenten uit de series. Hoe kijkt zij naar zijn zoektocht?

Aflevering 3 – De generatie van nu: Shakila Dhauntal, Viroen Soebedar en Angira Gena
Hoe kijkt de generatie van nu naar de vertelling van onze geschiedenis? Narsingh ontmoet Shakila Dhauntal, Viroen Soebedar en Angira Gena in het Nationaal Archief.

Aflevering 4: Kunstenaar Nazrina Rodjan over haar expositie KALA PANI 1873 – 2023
Nazrina Rodjan is een Nederlands-Surinaamse beeldend kunstenaar van Hindoestaanse afkomst. Onlangs opende ze een nieuwe tentoonstelling ‘Kala Pani: 1873-2023’: olieverfschilderijen gebaseerd op foto’s van Indiase contractarbeidsters op ansichtkaarten uit de negentiende eeuw. Op welke manier geeft zij nieuwe betekenis aan deze beelden?

Aflevering 5: Rana Ramjanam – Stichting Apna, over de betekenis van je achtergrond en het koesteren van de tradities
Rana Ramjanam is actief bij de jongerenbeweging van Stichting Apna. Ze zet zich actief in voor het koesteren van culturele tradities. Waarom is het behoud van deze tradities zo belangrijk voor haar?

 

Ander nieuws

 1. Nog een Week IV geselecteerd voor seriecompetities Cinekid

  13 september 2023

  Met de Beste Nederlandse Serie Competitie presenteert Cinekid elk jaar een selectie van de mooiste Nederlandse series voor kinderen. Vanuit alle inzendingen werd onze vierde serie van Nog een Week geselecteerd...

 2. ‘Dansen voor je Leven’ gekwalificeerd voor Televizier-Ring Impact

  23 augustus 2023

  Onze documentaire serie ‘Dansen voor je Leven’ is gekwalificeerd voor de Televizier-Ring Impact. Aan de vooravond van de uitbreng van het rapport over misbruik in de danswereld komt BNNVARA met de...

 3. Uitzending laatste aflevering GIRLS GIRLS GIRLS op 7 augustus om 22:10 op NPO 2

  2 augustus 2023

  Hoe tolerant is Nederland nu eigenlijk écht voor mensen met een bi-culturele achtergrond? De afgelopen decennia zijn er talloze debatten over gevoerd, veel rapporten over geschreven en is het oneindig...