Reis van de Indiërs: de podcast

Geplaatst op 29 juni 2023
Moondocs

Op 5 juni is het 150 jaar geleden dat het eerst schip met contractarbeiders uit India aanmeerde in Suriname. De arbeiders gingen op de plantages werken waar, na de afschaffing van de slavernij, een arbeidstekort was ontstaan. De contractarbeiders zochten een beter leven. Vaak werkten ze in vergelijkbare, barre omstandigheden als de tot slaaf gemaakten voor hen.
Met de komst van de Indiërs in Suriname ontstond er een nieuwe bevolkingsgroep, de Surinaamse Hindostanen. Zij drukten hun stempel op de Surinaamse cultuur en later -toen een grote groep Hindostanen na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland trok- ook in Nederland.
In deze podcastserie, die aansluit op de televisieserie De Reis van de Indiërs onderzoekt presentator Narsingh Balwantsingh welke plek het verhaal van de Indiase contractarbeiders -ons verhaal- heeft in de Nederlandse geschiedenis.

 

Zaterdag 1 juli is aflevering 1 van de Reis van de Indiër te luisteren op de NPO podcast app, Spotify en Apple

Luister hier naar de trailer:

 

 

Aflevering 1 – Onderzoeker en kunstenaar Sarojini Lewis in het Rijksmuseum
Narsingh loopt met onderzoeker en kunstenaar Sarojini Lewis door de tentoonstelling ‘Een
waakzame blik’ in het Rijksmuseum. Sarojini is gespecialiseerd in de positie van de Hindostaanse vrouwelijke contractarbeiders in Suriname. Op welke manier kijkt zij naar deze foto’s van Hindostaanse vrouwen?

Aflevering 2 – Dochter Jaanvi Balwantsingh over haar blik op de Hindostaanse geschiedenis. Narsingh reflecteert met zijn dochter op zijn werk en de impact daarvan. Op hemzelf, zijn gezin en daarbuiten. Samen kijken ze naar fragmenten uit de series. Hoe kijkt zij naar zijn zoektocht?

Aflevering 3 – De generatie van nu: Shakila Dhauntal, Viroen Soebedar en Angira Gena
Hoe kijkt de generatie van nu naar de vertelling van onze geschiedenis? Narsingh ontmoet Shakila Dhauntal, Viroen Soebedar en Angira Gena in het Nationaal Archief.

Aflevering 4: Kunstenaar Nazrina Rodjan over haar expositie KALA PANI 1873 – 2023
Nazrina Rodjan is een Nederlands-Surinaamse beeldend kunstenaar van Hindoestaanse afkomst. Onlangs opende ze een nieuwe tentoonstelling ‘Kala Pani: 1873-2023’: olieverfschilderijen gebaseerd op foto’s van Indiase contractarbeidsters op ansichtkaarten uit de negentiende eeuw. Op welke manier geeft zij nieuwe betekenis aan deze beelden?

Aflevering 5: Rana Ramjanam – Stichting Apna, over de betekenis van je achtergrond en het koesteren van de tradities
Rana Ramjanam is actief bij de jongerenbeweging van Stichting Apna. Ze zet zich actief in voor het koesteren van culturele tradities. Waarom is het behoud van deze tradities zo belangrijk voor haar?

 

Ander nieuws

 1. EO-documentaire Lucky Boy: zondag 21 april om 22.05 uur te zien op NPO2

  15 april 2024

  Waarom praten mannen niet over ongewilde seks? De kans dat jonge mannen aan anderen vertellen dat ze een ongewenste, seksuele ervaring hebben gehad met een vrouw is heel klein. Er is schaamte en angst...

 2. Metamorphosis: 16 maart te zien op InScience Film Festival

  11 maart 2024

  De documentaire Metamorphosis van Pim Zwier is op 16 maart te zien tijdens het Inscience Film Festival in Nijmegen. Met muziek van Judith Steenbrink gespeeld door Holland Baroque. Tickets via: https://www.insciencefestival.nl/nl/vertoning/metamorphosis/...

 3. Vertoning Girls, Girls, Girls met nagesprek bij UvA VOX-POP

  11 maart 2024

  Hoe tolerant en inclusief is de Nederlandse culturele sector eigenlijk? Als onderdeel van de Week tegen Racisme organiseert de FGw Diversity Office samen met VOX-POP een vertoning van de documentaireserie...