Platform voor omstanders van huiselijk geweld “Waarom ga je niet weg?” op 22 maart online

Geplaatst op 21 februari 2022
Moondocs

Als ruzies in de huiselijke sfeer uit de hand lopen, leven omstanders vaak mee. Huiselijk geweld roept veel emoties en vragen op. Waarom ga je niet weg? is een vraag die slachtoffers vaak gesteld wordt. Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig.

Waarom ga je niet weg? vertelt het waargebeurde verhaal van de buurvrouwen Anneke en Rubina, vanuit beider perspectief. Rubina is slachtoffer van huiselijk geweld en haar buurvrouw Anneke vangt haar op.
In acht korte afleveringen wordt de luisteraar meegenomen in het relaas van de twee buurvrouwen. De online vertelling bestaat uit een mix van documentaire en animatie. Daarnaast geeft de website inzicht in patronen van huiselijk geweld en biedt het omstanders handvaten voor wat je kunt doen.

Veilig Thuis registreert jaarlijks meer dan 127 duizend meldingen over huiselijik geweld in Nederland (NJI, 2020). Naar verwachting ligt het aantal gevallen in werkelijkheid veel hoger. Slachtoffers melden zich lang niet allemaal bij de officiëleinstanties uit schaamte, angst, schuldgevoel en de afhankelijke positie waarin ze zich bevinden.

De omgeving heeft daarom een belangrijke signalerende rol. Omstanders kunnen geweld vaak zien of horen, maar de ervaring leert dat ze veel vragen hebben en niet altijd weten wat ze kunnen doen.

De website Waarom ga je niet weg? wordt op dinsdag 22 maart online gelanceerd en is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Familie, vrienden, buren, collega’s.

Waarom ga je niet weg? is gemaakt door Moondocs in samenwerking met Blijfgroep/ Veilig Thuis en RadboudUmc. Het project kwam tot stand met steun van Stichting Achmea Slachtoffer & Samenleving.

Ander nieuws

 1. EO-documentaire Lucky Boy: zondag 21 april om 22.05 uur te zien op NPO2

  15 april 2024

  Waarom praten mannen niet over ongewilde seks? De kans dat jonge mannen aan anderen vertellen dat ze een ongewenste, seksuele ervaring hebben gehad met een vrouw is heel klein. Er is schaamte en angst...

 2. Metamorphosis: 16 maart te zien op InScience Film Festival

  11 maart 2024

  De documentaire Metamorphosis van Pim Zwier is op 16 maart te zien tijdens het Inscience Film Festival in Nijmegen. Met muziek van Judith Steenbrink gespeeld door Holland Baroque. Tickets via: https://www.insciencefestival.nl/nl/vertoning/metamorphosis/...

 3. Vertoning Girls, Girls, Girls met nagesprek bij UvA VOX-POP

  11 maart 2024

  Hoe tolerant en inclusief is de Nederlandse culturele sector eigenlijk? Als onderdeel van de Week tegen Racisme organiseert de FGw Diversity Office samen met VOX-POP een vertoning van de documentaireserie...