Platform voor omstanders van huiselijk geweld “Waarom ga je niet weg?” op 22 maart online

Geplaatst op 21 februari 2022
Moondocs

Als ruzies in de huiselijke sfeer uit de hand lopen, leven omstanders vaak mee. Huiselijk geweld roept veel emoties en vragen op. Waarom ga je niet weg? is een vraag die slachtoffers vaak gesteld wordt. Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig.

Waarom ga je niet weg? vertelt het waargebeurde verhaal van de buurvrouwen Anneke en Rubina, vanuit beider perspectief. Rubina is slachtoffer van huiselijk geweld en haar buurvrouw Anneke vangt haar op.
In acht korte afleveringen wordt de luisteraar meegenomen in het relaas van de twee buurvrouwen. De online vertelling bestaat uit een mix van documentaire en animatie. Daarnaast geeft de website inzicht in patronen van huiselijk geweld en biedt het omstanders handvaten voor wat je kunt doen.

Veilig Thuis registreert jaarlijks meer dan 127 duizend meldingen over huiselijik geweld in Nederland (NJI, 2020). Naar verwachting ligt het aantal gevallen in werkelijkheid veel hoger. Slachtoffers melden zich lang niet allemaal bij de officiëleinstanties uit schaamte, angst, schuldgevoel en de afhankelijke positie waarin ze zich bevinden.

De omgeving heeft daarom een belangrijke signalerende rol. Omstanders kunnen geweld vaak zien of horen, maar de ervaring leert dat ze veel vragen hebben en niet altijd weten wat ze kunnen doen.

De website Waarom ga je niet weg? wordt op dinsdag 22 maart online gelanceerd en is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Familie, vrienden, buren, collega’s.

Waarom ga je niet weg? is gemaakt door Moondocs in samenwerking met Blijfgroep/ Veilig Thuis en RadboudUmc. Het project kwam tot stand met steun van Stichting Achmea Slachtoffer & Samenleving.

Ander nieuws

 1. Documentaire “Het dinsdagavondgevoel” te zien op woensdag 13 april om 22:25 uur op NPO2

  12 april 2022

  De documentaire Het dinsdagavondgevoel wordt uitgezonden op woensdag 13 april om 22:25 uur bij Het Uur van de Wolf op NPO2. Een film van regisseur Marlou van den Berge. Een ode aan samenzang De afgelopen...

 2. Tweedelige serie MOKUM op 7 en 14 maart NPO 2

  15 februari 2022

  De tweedelige documentaireserie MOKUM wordt uitgezonden op maandag 7 maart om 22:30 uur en maandag 14 maart om 23:00 uur bij NPO2. Een serie van regisseur Heleen Minderaa....

 3. Herhaling serie Nog Een Week vanaf zondag 23 januari op NPO3

  20 januari 2022

  Afleveringen van Nog Een Week uit seizoen 1 en 2 gemist? Vanaf aanstaande zondag zendt de VPRO een selectie afleveringen uit. Kijk hieronder welke aflevering je niet wil missen! Over een week de test:...