Eef Hilgers in Barcelona met Shame/Fame

Geplaatst op 9 april 2018
Moondocs

Regisseur Eef Hilgers was aanwezig in Barcelona bij de screening van haar film Shame/Fame tijdens MECAL.

Shame/Fame

 

Wie denkt dat de schandpaal iets uit de middeleeuwen is, heeft vast nog nooit op sites als Dumpert gekeken, waar namen en shamen dagelijks duizenden kijkers trekt. Met dank aan de smartphone en het digitale tijdperk kun je je aan andermans seks-, vecht-, en scheldpartijen vergapen. Alles onder het motto dat we hoeders zijn van de moraal. Maar zijn we dat ook? Of zijn we slechts op zoek naar een minute of fame?

 

Wie zich ‘niet gedraagt’ wordt meedogenloos aan de digitale schandpaal genageld en  beklad door anonieme, ongeremde commentatoren. Uploaders van andermans meest gênante acties maken kans om in het centrum van de aandacht te staan. Ze tellen de hits en de likes en wanen zich wereldberoemd op Dumpert.

Waarom kijken we eigenlijk zo graag naar andermans uitglijders? Mag je zomaar mensen filmen? Wat zijn daarvan de consequenties? Wat als ze dronken, beschonken of aan de pillen zijn? En hoe rechtschapen zijn de moraalridders zelf?

Aan de hand van Youtube en Facebook hypes maakt regisseur Eef Hilgers een online gang langs gluurders, reaguurders en gedupeerden. Wat voorheen onzichtbaar bleef brengt het internettijdperk immers onverbiddelijk in kaart: hoe mensen elkaar in het openbare leven bekijken, becommentariëren en bekritiseren.

Daarbij gaat Hilgers ook zelf met de billen bloot. Want hield ze als tienjarig gluurmeisje niet ook al door het WC-raampje de buurt in de gaten? En doet ze met deze film niet precies hetzelfde als Dumpert, door aandacht te genereren met het in beeld brengen van anderen? Een visuele documentaire over sensatiezucht en moraalridders, hypes en hun bijeffecten.

 

Eef Hilgers (1988) studeerde in 2012 af aan de Kunstacademie St. Joost in Breda. Zij maakte eerder onder meer de films Een meisje, jij weet zelf; Lieve k#ttelefoon.

Ander nieuws

  1. EO-documentaire Lucky Boy: zondag 21 april om 22.05 uur te zien op NPO2

    15 april 2024

    Waarom praten mannen niet over ongewilde seks? De kans dat jonge mannen aan anderen vertellen dat ze een ongewenste, seksuele ervaring hebben gehad met een vrouw is heel klein. Er is schaamte en angst...

  2. Metamorphosis: 16 maart te zien op InScience Film Festival

    11 maart 2024

    De documentaire Metamorphosis van Pim Zwier is op 16 maart te zien tijdens het Inscience Film Festival in Nijmegen. Met muziek van Judith Steenbrink gespeeld door Holland Baroque. Tickets via: https://www.insciencefestival.nl/nl/vertoning/metamorphosis/...

  3. Vertoning Girls, Girls, Girls met nagesprek bij UvA VOX-POP

    11 maart 2024

    Hoe tolerant en inclusief is de Nederlandse culturele sector eigenlijk? Als onderdeel van de Week tegen Racisme organiseert de FGw Diversity Office samen met VOX-POP een vertoning van de documentaireserie...